Origen de la Unió de Cooperadors

L’origen de la Unió de Cooperadors cal buscar-lo l’any 1929 quan un grup de treballadors de l’empresa Roca Radiadors hi van instal·lar una petita bodega de  caire cooperatiu. L’èxit de la iniciativa i l’augment de socis porta als cooperadors a buscar un local més ampli. Primer a la Rambla, i després al carrer del Centre. A l’empara de la Llei Cooperatives de 1931, es funda a la primavera de 1932  oficialment La Unió de Cooperadors de Gavà. És aleshores quan, en una assemblea de socis, es decideix ampliar els serveis de la cooperativa, estenent-los a tota mena de queviures. La creació d’una Cooperativa Mútua permet el repartiment dels productes als seus associats amb els beneficis que deixa la comercialització directa.

En la mateixa assemblea es nomena una comissió encarregada de buscar un local adient. El primer pas és la compra, l’any 1934, d’un terreny a la part alta de la Rambla per construir un edifici que reuneixi magatzem, botiga i centre d’esbarjo. L’encàrrec de l’obra es fa a  l’arquitecte Josep Lluis Sert, que confiarà el disseny dels plànols a Josep Torres Clavé.  Ambdós eren membres del GATPAC, un grup d’arquitectes  que impulsà l’avantguarda artística i arquitectònica als anys 30, i  eren seguidors dels principis desenvolupats per l’escola Bahaus i Le Corbusier. El resultat va ser una obra del més pur estil racionalista, que  buscava  adaptar-se a la funció per a la qual es va concebre.

 

Microsoft Word - portada-INDEX.doc

L’edifici està acabat al juliol de 1936, però a causa de l’esclat de la Guerra Civil, no s’arriba a inaugurar. Al juliol, les cooperatives de consum assumeixen les funcions de subministrament racionat de queviures. Així, el Comitè de Milícies, a través de la Unió de Cooperadors s’encarrega del proveïment de la població. El Comitè subministra cupons de racionament i els gèneres s’han d’anar a buscar a la cooperativa.

Amb l’entrada de els tropes franquistes, l’edifici és confiscat pel bàndol vencedor i la Unió de Cooperadors dissolta. Es destina a seu de les seccions femenina i juvenil de la FET-JONS i a Auxili Social. Més endavant va aixoplugar també la prefectura del partit únic, fins que a final del franquisme va ser destinat a quarter de la policia municipal.

 

Microsoft Word - portada-INDEX.doc

Origen de la Unió de Cooperadors

El origen de la Unió de Cooperadors lo encontramos en el año 1929 cuando un grupo de trabajadores de la empresa Roca Radiadors instaló una pequeño bodega de carácter cooperativo. El éxito de la iniciativa y el aumento de socios llevó a los cooperadores a buscar un local más amplio. Primero en la Rambla y luego en la calle del Centre. Al amparo de la Ley de Cooperativas de 1931, se fundó oficialmente en la primavera de 1932  la Unió de Cooperadors de Gavà. Es entonces cuando, en una asamblea de socios, se decide ampliar los servicios de la cooperativa, extendiéndolos a todo tipo de víveres. La creación d’una Cooperativa Mútua permite el reparto de los productos a sus asociados con los beneficios que deja la comercialización directa.

En la misma asamblea se nombra una comisión encargada de buscar un local adecuado. El primer paso es la compra, el año 1934, de un terreno a la parte alta de la Rambla para construir un edificio que reúna almacén, tienda y centro de recreo. El encargo de la obra se hace al arquitecto Josep Lluís Sert, que confiará el diseño de los planos a Josep Torres Clavé. Ambos eran miembros del GATPAC, un grupo de arquitectos que impulsaron la vanguardia artística y arquitectónica a los años 30, y eran seguidores de los principios desarrollados por la escuela Bahaus y Le Corbusier. El resultado fue una obra al más estilo racionalista, que buscaba adaptarse a la función por la cual se había concebido.

 

__info_arxiu_unio_coop4558-12

El edificio se termina en julio de 1936, pero con el inicio de la Guerra Civil, no llegó a inaugurarse. En julio, las cooperativas de consumo asumen las funciones de suministro racionado de víveres. Así, el Comitè de Milícies, a través de la Unió de Coopreadors, se encarga del abastecimiento de la población. El Comitè subministra cupones de racionamiento y los géneros se deben ir a recoger a la cooperativa.

Con la entrada de las tropas franquistas, el edificio es confiscado por el bando vencedor y la Unió de Cooperadors disuelta. Se destina a la sede de les secciones femenina y juvenil de la FET-JONS y Auxili Social. Más adelante acogió la jefatura del partido único, hasta que al final del franquismo fue destinado como cuartel de la policía municipal.

 


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s