La Unió de Cooperadors de Gavà, exemple d’arquitectura racionalista… i mediterrània

Por FIDEL VÁZQUEZ ALARCÓN, arquitecte.

Aquest text vol presentar el valor arquitectònic d’un projecte i d’un edifici, no del que veiem si el visitem avui, sinó del que van veure els seus promotors i autors tot just abans de la guerra civil espanyola el 1936. Un edifici que tot just estrenat, amb la guerra va iniciar un camí de canvis d’ús i de desfiguració que avui tenim l’oportunitat de refer. Tant si mirem la façana com si entrem a l’edifici, veiem el resultat de les transformacions que ha patit des del final d’obra el 1936 fins els nostres dies, moment en què aquest equipament municipal ha quedat sense ús i està disponible per a un nou ús social. La seva recuperació arquitectònica i funcional ara és possible. Cal revisar un espai i un ús pensats el 1935, a la segona república i en temps d’associacionisme, amb unes condicions històriques i socials que, més de 80 anys després, avui ofereixen punts coincidents que cal aprofitar. Estem davant d’una nova oportunitat per posar l’arquitectura al servei de la funció social i retornar a la mateixa arquitectura la dignitat de la que s’ha vist privada amb una sèrie de transformacions físiques que fan poc identificables els valors del racionalisme pels quals aquest edifici de la Unió de Cooperadors ha estat catalogat i protegit en el Pla especial de protecció i catàleg del patrimoni arquitectònic de Gavà. La recuperació constructiva i arquitectònica de l’edifici té el repte de retornar-lo el màxim possible a les condicionsinicialsseguint els plànols del projecte original però responent als condicionants i requeriments d’una construcció del nostre temps.

L’edifici de la Unió de Cooperadors de Gavà projectat per Torres Clavé l’any 1935 té ara, el 2017, una segona oportunitat per tal de recuperar la llum, la transparència i la mediterraneïtat racionalista que des del dia de la seva construcció ha anat perdent a causa d’una història poc sensible al seu valor.

Accés a l’article complet en català fent clic AQUí.

Microsoft Word - portada-INDEX.doc

Este texto quiere presentar el valor arquitectónico de un proyecto y de un edificio, no del que vemos si lo visitamos hoy, sino del que vieron sus promotores y autores justo antes de la guerra civil española de 1936. Un edificio que nada más ser estrenado, con la guerra inició un camino de cambio de uso y de desfiguración que hoy tenemos la oportunidad de rehacer. Tanto si miramos la fachada como si entramos en el edificio, vemos el resultado de las transformaciones que ha sufrido desde el final de obra en 1936 hasta nuestros días, momento en el que este equipamiento municipal ha quedado sin uso y está disponible para un nuevo uso social. Su recuperación arquitectónica y funcional ahora es posible. Hay que revisar un espacio y un uso pensados en 1935, en la segunda república y en tiempos de asociacionismo, con unas condiciones históricas y sociales que, más de 80 años después, hoy ofrecen puntos coincidentes que hay que aprovechar. Estamos frente a una nueva oportunidad para poner la arquitectura al servicio de la función social y devolver a la misma arquitectura la dignidad de la que se ha visto privada con una serie de transformaciones físicas que hacen poco identificables los valores del racionalismo por los cuales este edificio de la Unió de Cooperadors ha sido catalogado y protegido en el Plan especial de protección y catálogo del patrimonio arquitectónico de Gavà. La recuperación constructiva y arquitectónica del edificio tiene el reto de devolverlo al máximo nivel a las condiciones iniciales siguiendo los planos del proyecto original pero respondiendo a los condicionantes y requerimientos de una construcción de nuestro tiempo.

El edificio de la Unió de Cooperadors de Gavà proyectado por Torres Clavé en el año 1935 tiene ahora, en el 2017, una segunda oportunidad para recuperar la luz, la transparencia y la mediterraneidad racionalista que desde el día de su construcción se ha ido perdiendo a causa de una historia poco sensible a su valor.

Acceso al artículo completo en castellano haciendo clic AQUí.


One thought on “La Unió de Cooperadors de Gavà, exemple d’arquitectura racionalista… i mediterrània

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s