Presentat el Pla d’Usos i de Gestió

DEioCexXsAA3Z1v

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez va presentar ahir el resultat del procés de participació per definir el Pla d’Usos i Gestió de l’edifici d’Unió de Cooperadors, juntament amb els responsables de Paisaje Transversal, l’empresa que va donar suport er realitzar el procés, que es va perllongar entre els mesos de gener a maig.

Què és Unió de Cooperadors

El resultat de les diferents aportacions ha permès definir Unió de Cooperadors com una comunitat i un espai polivalent per a la Innovació, l’Economia i la Inclusió. Un equipament que ha d’esdevenir un connector de persones, idees i projectes impulsant programes en els àmbits del coneixement, la innovació social, l’economia social, el cooperativisme i la sostenibilitat. Un espai de coneixement, formació, educació i empoderament de la ciutadania, d’intercanvi d’idees i projectes i transmissor de valors.

Es tracta d’un edifici històric i amb un gran valor arquitectònic que es posarà al servei de la ciutadania mantenint els seus valors identitaris i el seu origen com a cooperativa de consumidors.

L’equipament vol ser pioner i referent en l’entorn metropolità com un espai que acollirà activitats relacionades amb el desenvolupament sostenible, intel.ligent i integrador mitjançant l’activació d’espais i instruments per al talent i la capacitació personal i col.lectiva, la cooperació, l’economia verda, els projectes emprenedors, l’economia sostenible i circular i la lluita contra l’atur.

Unió de Cooperadors estarà en xarxa amb altres espais i experiències territorials i europees en els àmbits de la innovació, l’economia i la inclusió.

Línies estratègiques i àmbits d’actuació

S’estableixen cinc línies d’actuació a través de les quals es dissenyaran projectes i iniciatives amb àmbits d’actuació concrets.

 1. Innovació social, per promoure mecanismes i instruments de deliberació i concertació ciutadana i potenciar la gestió comunitària de béns comuns. Els àmbits d’actuació se centraran en la participació ciutadana, els plans de gestió de projectes i la inclusió social.
 2.  Innovació econòmica, per tal d’incentivar l’economia social i cooperativa i els valors de la sostenibilitat. En aquest sentit es promourà el cooperativisme, l’economia social, l’emprenedoria i la sostenibilitat.
 3. El coneixement, amb l’objectiu de facilitar l’aprenentatge individual i col.lectiu amb noves eines que augmentin les capacitats de les persones per afrontar els nous reptes econòmics i socials. Els projectes tindran com a àmbit d’actuació la formació i l’aprenentatge individual i col.lectiu.
 4. La xarxa, amb la finalitat de potenciar la comunicació, les relacions, les sinèrgies i projectes compartits entre diferents agents, col.lectius i sectors de la població de Gavà i del territori. En aquest sentit s’actuarà en els àmbits educatiu, econòmic, social i cultural.
 5. El territori, que marca com a objectiu treballar en xarxa amb experiències i projectes del territori i d’abast europeu, compartint i creant coneixement i bones pràctiques en matèria de innovació, economia i inclusió social. El marc d’actuació serà l’Àrea Metropolitana, la Regió Metropolitana i projectes d’àmbit europeu.

Comissionat d’Unió de Cooperadors

Fins ara el projecte d’Unió de Cooperadors s’ha configurat a través d’un grup impulsor que ha estat protagonista durant el procés participatiu aportant les seves idees i propostes. En total s’han realitzat 5 sessions del Grup Motor on han participat 30 persones i dos tallers en els quals han aportat les seves idees 59 persones.

A partir d’ara cal definir les estratègies, establir els objectius, els diferents mecanismes de l’equipament i la governabilitat. És per això que es crearà la figura del Comissionat d’Unió de Cooperadors, que s’encarregarà d’impulsar els projectes que acollirà el nou equipament i preparar-ne el funcionament.

Projecte de rehabilitació

En els propers dos anys es portaren a terme les obres de reforma de l’edifici d’Unió de Cooperadors, finançades per l’Àrea Metropolitana de Barcelona. L’arquitecta, Meritxell Inaraja, guanyadora del concurs d’idees convocat per l’AMB, ha presentat una proposta que contempla un edifici accessible amb la instal.lació d’un ascensor que connectará les tres plantes existents, la recuperació de l’antiga terrassa amb vistes a la Rambla, i espais oberts i polivalents per acollir els diferents serveis que s’oferiran. El projecte preservarà l’estil i el valors arquitectònics originals, especialment la façana i les escales interiors.

El projecte contempla els espais següents:

 • -Espai d’acollida, comunicació i relació
 • -Espai polivalent on realitzar formació, seminaris, reunions o jornades entre d’altres.
 • -Servei de suport a la gestió de projectes
 • -Espais de co-treball: espais de treball i reunions
 • -Espai coop: dedicat a laboratori cooperatiu, plataforma de consum, etc.
 • -Cuina
 • -Bar-restaurant on es formarà en l’àmbit del consum responsable, productes de proximitat i km0
 • -Terrassa com un espai de relació
 • -Espai de direcció i gestió de la Unió de Cooperadors

En l’acte de presentació del Pla d’Usos i Gestió, l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez va agrair a tots els participants el treball realitzat i la seva implicació afirmant que “durant el procés hem estat capaços de concretar idees i valors que encaixen amb el que volem que sigui el nou equipament, un espai  lligat a l’economia social i la innovació econòmica”.  Sánchez considera que “ens trobem davant l’oportunitat de recuperar un edifici històric i obrir-lo a la ciutadania amb uns valors que, a més, estan en la línia del model de ciutat que estem prioritzant”. En aquest sentit l’alcaldessa va fer referència a “un model de sostenibilitat econòmica i social on la inclusió, l’economia social, el model de cooperativisme tenen un pes molt important”.

Sánchez va refermar el lideratge municipal i públic del projecte, plenament compatible amb la visió col·lectiva i participativa seguida fins ara: “l’Ajuntament continuarà endavant amb aquest projecte, i ara s’obre un període de dos anys, fins que l’equipament pugui obrir les seves portes, per concretar les diferents aportacions.”

Des de l’empresa Paisaje Transversal, Consol Prados va explicar com s’havia desenvolupat tot el procés.  Prados va afirmar que “tenim un repte important i molt motivador per tal de donar resposta a les noves necessitats que la societat demanda i coherent amb el model de ciutat  sostenible i innovadora”.

Ja está disponible el documento de propuestas del plan de uso y gestión del Unió de Cooperadors en la web: https://uniocooperadorsgava.cat/documentacio/

20108410_1029771237158412_714560650949141994_n


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s