Unió de Cooperadors al servei de la ciutadania

Durant el primer trimestre de 2017 es va portar a terme un procés de participació ciutadana per a definir els usos d’Unió de Cooperadors. Hem volgut renovar aquella utilitat per la qual va néixer aquest equipament als anys 30 del s. XX. Nous usos per a nous temps, sense perdre de vista la memòria històrica i els principis del cooperativisme i del racionalisme arquitectònic, al contrari, molt presents.

Innovar significa provocar canvis introduint novetats, fer-ne difusió i induir una transformació, neix de la curiositat i l’aspiració de donar respostes a nous reptes. No és fàcil a l’hora de definir de manera concreta els usos d’un equipament que vol apostar per la innovació, perquè precisament s’han de deixar espais oberts i no predeterminats, però sí espais amb els recursos perquè es donin els valors que nodreixen la innovació: coneixement, curiositat, creativitat, habilitats, connexió entre persones i idees. Innovar però ha d’estar al servei de quelcom, i Unió de Cooperadors vol estar al servei dels nous reptes socials, econòmics i culturals, enfocant la seva acció amb la ciutadania de Gavà (no només vers la ciutadania, sinó amb la ciutadania).

És per això, que de les anàlisis, debats i propostes recollides als espais de participació, Unió de Cooperadors es defineix com:

Una COMUNITAT i un ESPAI per a la Innovació, l’Economia i la Inclusió, que connecta persones, idees i projectes.

Un laboratori ciutadà que facilita i impulsa programes en els àmbits de: El CONEIXEMENT, LA INNOVACIÓ SOCIAL, L’ECONOMIA SOCIAL, COOPERATIVA I SOSTENIBLE

Un equipament històric i amb valor arquitectònic. En xarxa amb altres espais i experiències del territori i europees.

És un Espai perquè és un equipament públic, i va més enllà perquè vol ser una Comunitat: de ciutadans i ciutadanes, empreses, idees i plans, treballadors, estudiants, intergeneracional.  Si la Unió de Cooperadors dels anys 30 dels s. XX neix per a garantir i intercanviar productes, l’actual vol intercanviar experiències i garantir les eines per a la cohesió i la ciutadania, amb la mateixa finalitat de fer xarxa i cooperar. Unió de Cooperadors fa de paraigües, amb la voluntat de connectar persones, i oferir recursos formatius i acompanyament. Així les seves línies de treball són les següents:

  • LA INNOVACIÓ SOCIAL. Desenvolupar mecanismes i instruments de deliberació i concertació ciutadana. Potenciar la gestió comunitària de béns comuns. Treballar per la cohesió i la inclusió.
  • LA INNOVACIÓ ECONÒMICA. Impulsar l’economia social i cooperativa. Promoure els valors de la sostenibilitat.
  • El CONEIXEMENT. Facilitar l’aprenentatge individual i col·lectiu en noves eines que augmentin les capacitats de les persones per afrontar els nous reptes econòmics i socials.
  • LA XARXA. Potenciar la comunicació, les relacions, les sinergies i projectes compartits entre diferents agents, col·lectius i sectors de la població de Gavà i del territori.

Ara, tots aquests principis s’han traslladat al plànol, al projecte de remodelació dels espais de l’actual edifici situat a la Rambla. És a dir, no es rehabilita un edifici per pensar després què fer-ne, s’han pensat les necessitats actuals i com es traslladen a usos, per a dibuixar com ha de ser el nou equipament. Aquest procés també forma part de la innovació.

Els usos defineixen els espais de l’equipament: un espai central d’entrada, acollida, informació i comunicació; espais polivalents per a la formació, exposicions, l’intercanvi d’idees; espais de co-treball; serveis de suport a l’economia social i cooperativa; acompanyament de projectes socials, culturals o econòmics. Pròximament es podrà visualitzar el projecte executiu d’obres que recull els espais que permetran aquests usos.

Encara resta molta feina per fer abans de la posada en marxa definitiva de l’equipament. Podem dir que entrem en una segona fase, on anar concretant tot el que s’ha explicat abans. El Pla de Treball per als propers mesos també és ambiciós:

  • Revisar la viabilitat dels programes que s’han proposat durant la fase de participació ciutadana i començar amb algun d’ells.
  • Identificar nous projectes, en el marc dels principis d’Unió de Cooperadors, i persones i col·lectius que els porten a terme.
  • Començar a crear Comunitat, que fonamentalment vol dir en aquests primers moments, comunicar i fer difusió d’Unió de Cooperadors i la seva utilitat entre la ciutadania, i convidar a formar-ne part.
  • Connectar Unió de Cooperadors amb altres experiències (com s’ha iniciat ja la col·laboració amb la Xarxa d’Ateneus Cooperatius del Baix Llobregat).
  • I formar-nos, ampliar els nostres coneixements en les “noves economies” (economia social, cooperativa, circular) amb unes jornades que seran públiques i obertes a tothom.

Si teniu idees, plans o propòsits que voleu fer realitat en l’àmbit social, ciutadà, econòmic; si necessiteu connectar amb gent per compartir experiències; si voleu ser cooperadors i cooperadores, no dubteu en posar-vos en contacte amb Unió de Cooperadors.

Restem a la vostra disposició.

 


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s