Construint la Unió de Cooperadors. 1r Cicle de trobades, espais de pensament.

Innovar significa provocar canvis per a induir una transformació. Neix de la curiositat i l’aspiració de donar respostes a nous reptes, i no són pocs ni senzills els desafiaments actuals a nivell social, econòmic, cultural i democràtic. Ens porta a repensar i experimentar sobre la utilitat dels serveis i equipaments públics, situant al centre la ciutadania. Aquesta és la base del projecte que començà el 2017 a la Unió de Cooperadors de Gavà, amb un procés de participació ciutadana per a definir els usos i el model de gestió de l’edifici en desús.

El projecte de regeneració urbana d’Unió de Cooperadors pretén renovar aquella utilitat per la qual va néixer als anys 30 del s.XX. Nous usos per a nous temps, sense perdre de vista la memòria històrica i els principis del cooperativisme i del racionalisme arquitectònic com a senya d’identitat d’aquest edifici singular.

Per això, en aquest segona fase, impulsem unes jornades per a continuar construint socialment la Unió de Cooperadors i oferir espais de reflexió col·lectiva. Amb el títol de 1r CICLE DE TROBADES, ESPAIS DE PENSAMENT, es proposa tres taules de debat amb objectius molt clars: pensar, aprendre i compartir. Tres accions que sumen i construeixen.

La primera conferència –que serà el proper dia 28 de maig– convida a repensar el model econòmic actual i quins canvis s’haurien d’incorporar per a que sigui més equitatiu i sostenible. La segona proposta (5 de juny) tractarà sobre alguns instruments per a un nou model, des de la innovació social i l’economia social. I, per finalitzar, el dia 12 de juny, la tercera taula d’experiències vol compartir bones pràctiques en els àmbits de l’emprenedoria col·laborativa, l’impacte social, el treball en xarxa i la gestió comunitària. Les dones i els homes que hem convidat a les ponències, són especialistes en aquests àmbits des de les seves trajectòries professional, social i/o acadèmica.

xs-1

Per què i per a què innovar

No és suficient apostar per la innovació sense tenir clar el per què i el per a què innovar. Pensar en la missió i compartir-la serà part de l’èxit. En aquest sentit, la Unió de Cooperadors de Gavà vol estar al servei d’un nou model econòmic i social que sigui sostenible i inclusiu i amb una ciutadania que crea comunitat a través d’espais, experiències i projectes comuns.

És des d’aquesta visió, que de les anàlisis, debats i propostes recollides als espais de participació, la Unió de Cooperadors es defineix com:

“Una Comunitat i un Espai per a la Innovació Social i Econòmica, que connecta persones, idees i projectes. Un Laboratori Ciutadà que impulsa i facilita experiències en els àmbits del Coneixement, la Innovació Social i les Noves Economies. I en xarxa amb altres espais i bones pràctiques del territori i europeus”.

Per tant, és un lloc perquè és un equipament públic, però va més enllà perquè el seu anhel és ser comunitat: de ciutadans i ciutadanes, empreses, idees i projectes, de treballadors i estudiants,… Si la Unió de Cooperadors dels anys 30 del segle passat neix per a garantir i intercanviar productes, l’actual vol intercanviar i construir experiències per a la cohesió i la ciutadania amb la mateixa voluntat de fer xarxa i cooperar, a través de les línies de treball següents:

La innovació social. Desenvolupar mecanismes i instruments de deliberació i concertació ciutadana. Potenciar la gestió comunitària de bens comuns. Treballar per la inclusió i la cohesió des de l’impacte social de les seves accions.

La innovació econòmica. Impulsar noves economies al servei de les persones i la sostenibilitat.

El coneixement. Facilitar l’aprenentatge individual i col·lectiu amb nous instruments que ampliïn les habilitats i competències de les persones i la ciutat.

En xarxa. Potenciar la comunicació, les relacions, les sinergies i projecte entre diferents agents, col·lectius i sectors de la població de Gavà i del territori.

Podem dir que Unió de Cooperadors fa de paraigües, desenvolupa una funció connectora i ofereix recursos que facilitin aquests propòsits.

Tots aquests principis es traslladaren al projecte d’obres de remodelació de l’actual edifici situat a la Rambla de Gavà. És a dir, no es rehabilita un edifici per a pensar després què fer a dins, sinó que s’ha començat per pensar quines són les necessitats actuals, el potencial, la utilitat i els recursos que facilitin les línies de treball definides i com es trasllada a uns usos, per a dibuixar després com ha de ser l’equipament.

Una de les conclusions a les que hem arribat, és que els espais públics es construeixen a mida que les persones se’ls fan seus, democràticament i a través de la experimentació, les activitats i les trobades. Són els usos i utilitats el que defineix el disseny dels espais de l’equipament, i no al revés. El treball d’elaboració del projecte de la Unió de Cooperadors el vivim com un procés que vol ser compartit, i això també forma part de la innovació social.

La primera etapa del procés de participació va comptar amb diferents òrgans i activitats: un grup motor format per ciutadans i ciutadanes representants d’entitats i associacions de Gavà; un grup interdepartamental amb personal tècnic de les diferents àrees municipals; dos tallers oberts a la ciutadania on es van treballar idees i propostes així com diferents modalitats de gestió. En aquesta segona etapa s’ha constituït un grup impulsor (que neix del primer) més reduït i àgil, que compta amb persones que han participat des de l’inici i dediquen part del seu temps com a compromís pel que és col·lectiu i surti un bon projecte, i cal agrair-ho.

17309406_950937035041833_3770211177456053107_n

En aquests mesos continuem treballant en:

– Ajustar els principis i objectius a programes i accions concretes.

– Traslladar els objectius del projecte al disseny dels espais de l’equipament.

– Començar a construir comunitat, començant per donar a conèixer la Unió de Cooperadors i la seva utilitat per a continuar amb una invitació oberta a formar-ne part.

– Connectar amb altres experiències, com ja s’ha iniciat amb la Xarxa d’Ateneus Cooperatius del Baix Llobregat, o les visites realitzades a Harinera i La Colaboradora (Saragossa), Impact-Hub i Medialab Prado (Madrid).

– Revisar la viabilitat de programes proposats durant la primera fase de participació ciutadana i apuntar de nous, tenint en compte l’impacte de millora que poden aportar.

– I formar-nos, generar i compartir coneixement en la innovació social i les noves economies, com és amb el “1r Cicle de Trobades, Espais de pensament”.

No tenim cap dubte que la Unió de Cooperadors de Gavà pot contribuir a construir una ciutat i, per tant una societat, més positiva.

Programa Completo

Inscríbete en este enlace


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s