Unió de Cooperadors: de les idees a les accions

El projecte d’Unió de Cooperadors de Gavà inicia una nova fase: aquest mes de gener comencen les obres de renovació de l’edifici, que obrirà les seves portes a principis de l’any 2020. L’Ajuntament de Gavà va assumir el compromís de rehabilitar l’edifici com a equipament de ciutat amb dos objectius clars: en primer lloc, esdevenir un centre de referència per a la innovació econòmica, el suport a l’emprenedoria i la lluita contra l’atur; per altra banda, recuperar la memòria històrica de l’edifici per a la ciutadania.

La Unió de Cooperadors és un edifici singular, d’interès arquitectònic i històric, de valor simbòlic i identitari de la societat gavanenca, que té el seu origen en una cooperativa de consum dels anys 30 del segle passat.

L’any 2017 es va iniciar un procés participatiu per tal que fos la ciutadania qui decidís els usos i el model de gestió del nou edifici. Convidar als gavanencs i gavanenques a participar-hi obeeix també a una necessitat de garantir-ne el desenvolupament obert, transparent i inclusiu, així com la creació de xarxes de col·laboració i coresponsabilitat que facilitin la implicació social i el seguiment de tot el procediment de recuperació d’Unió de Cooperadors.

El procés participatiu #CooperaGavà

La participació ciutadana s’entén com a procés i com a aprenentatge col·lectiu; és un recorregut amb accions diverses per tal d’arribar a una proposta compartida. Són processos sovint complexos, que requereixen d’un bon grau de coresponsabilitat i implicació, així com de generositat de les parts i coordinació entre els agents que hi participen. #CooperaGavà ha estat l’etiqueta que ens ha anat acompanyant al llarg de tot el procés.

En la fase inicial es van establir les bases del procés mitjançant l’elaboració del Document Marc i el Pla de Participació, així com el Mapa d’agents participants. També es van establir els canals de comunicació a les xarxes, es va treballar en l’elaboració d’una marca i imatge pròpies i es va fer la presentació pública del projecte.

En segon lloc, es van constituir i posar en marxa els diferents espais de participació tant presencials com digitals: el Grup Motor, els Tallers de Participació Ciutadana i la Comissió de Seguiment per una banda, i el web, les xarxes socials i el portal de Participació Ciutadana per l’altra. En aquests espais es van organitzar, al llarg de cinc mesos, un total de 12 trobades que van generar un retorn en forma de documents (que es poden consultar de forma pública) i van generar unes dinàmiques destinades a construir un imaginari individual i comú d’Unió de Cooperadors.

Calia respondre a les preguntes bàsiques: Què volem? Per què ho volem? Com ho volem? I quins són els punts crítics del projecte? Les respostes a aquestes preguntes van anar perfilant un projecte ampli i transversal que, tot i tenir com a referència l’equipament d’Unió de Cooperadors, va més enllà del propi edifici.

Per últim, a partir de les propostes i conclusions obtingudes del procés de participació, es va redactar un informe de conclusions que va servir com a base perquè l’Ajuntament confeccionés el Projecte de Programa d’usos i Gestió de Cooperadors i proposta d’Identitat, document que actualment serveix de base per executar la transformació d’aquest equipament.

De la idea al projecte

En concloure el procés participatiu, queda per endavant el repte de fer realitat allò que van decidir els i les participants però, per tal de fer-ho, necessitem adequar l’espai. És per això que encetem una nova fase del projecte amb l’inici de les obres de rehabilitació de l’edifici.

El dissabte 12 de gener de 2019 vam organitzar un acte a Unió de Cooperadors (Rambla Maria Casas, 102, Gavà) per donar el tret de sortida a les obres. Vam convidar a la ciutadania a visitar l’edifici per tal que pugués veure de primera mà com serà la futura Unió de Cooperadors: un espai públic renovat on els gavanencs i gavanenques podrem crear una comunitat al voltant de la innovació social i l’emprenedoria, recuperant l’esperit de la cooperativa original.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s